پرشین طب – داروهای گیاهی | به گزارش پرشین طب؛ سیاه دانه گیاهی است علفی و یک ساله. برگ ها دارای تقسیمات زیادی است به طوری که باریک و به شکل نخ مانند درآمده است. گل ها سفید مایل به شیری هستند که به صورت تک تک روی ساقه قرار گرفته اند. دانه ها سیاه رنگ، زاویه دار و معطر است. دانه ها در تابستان به رشد کامل می رسند.
قسمت مورد استفاده آن دانه ها هستند. در ایران در اراک و اصفهان می روید. البته در سایر نواحی هم پرورش میابد.
ترکیبات:
یکی از اصلی ترین ترکیبات، روغن ثابت است که حدود ۴۰ درصد از وزن دانه ها را تشکیل می دهد. از دیگر ترکیبات، آلکالوئید، ساپونین، اسیدهای آمینه، پروتئین، کربوهیدرات، چربی، فیبر و املاحی مانند کلسیم، آهن، سدیم و پتاسیم است.
خواص:
– یکی از مهم ترین خواص سیاه دانه، تأثیر مطلوب آن بر سیستم روده ای – معده ای است. این گیاه ضد نفخ بوده و در رفع کولیک مؤثر می باشد.
– مطالعات نشان داده است که سیاه دانه در بالا بردن مقاومت و ایمنی بدن مؤثر است و اثرات ضد سرطانی دارد.
– هم چنین آزمایشات نشان داده است که سیاه دانه قادر به خنثی کردن سموم کبدی است.
– مصرف موضعی این گیاه به شکل مرهم (که از له شده ی دانه ها به دست می آید)، برای کاهش تورم و به خصوص درد روماتیسم مؤثر است.
– روغن سیاه دانه ضد ورم است و به عنوان ضد اکسیدان قوی عمل می کند.
– یکی دیگر از خواص سیاه دانه، تسکین سر درد است.
– سیاه دانه برای زنان در تحریک قاعدگی (به عنوان قاعده آور) و افزایش شیر مادران شیرده مؤثر است.
- ۹۵/۰۱/۰۹